10 Απριλίου 2011

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ" (Σάββατο 9 Απριλίου 2011 – φύλλο 2601 – σελ. 5)


3 ζητήματα 
για το Πανεπιστήμιο

Με αυτό τον τίτλο η Εφημερίδα «Συνείδηση» στο φύλλο του Σαββάτου 9 Απριλίου 2011 μεταφέρει την συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός στην πρωϊνή δημοσιογραφική εκπομπή του ΔΥΤΙΚΑ FM, που επιμελείται και παρουσιάζει ο. δημοσιογράφος κ. Φώτης Μπερίκος.
Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής:

Καλή ακαδημαϊκή λειτουργία, ανάπτυ-ξη υποδομών,  ενίσχυση µε νέα Τμή-ματα
Π. Μοσχολιός: Η πόλη έχει τη δική της ιστορία στην Τριτ/μια Εκπαίδευση. 
Λάθη του, παρελθόντος δεν θα επι-τρέψουμε να επαναληφθούν.

Η συζήτηση για το Πανεπιστήμιο, για μια ακόμη φορά, έχει αρχίσει και... ξωκύ­λει! Το 'χουµε αυτό το ελάττωµα. Και δεν εννοούμε επιτελούς ν' απαλλαγούμε από νοοτροπίες που έχουν στοιχίσει στον τό­πο. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν: Θέμα κατάργησης η συγχώνευσης του Πανεπιστημίου µας δεν υπάρχει.
Μήνες φωνάζαμε, διαβάζοντας τα σημάδια, για το ενδεχόμενο κατάργησης του Πανεπιστημίου µας, εφόσον όμως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει και έρχεται μάλιστα επισήμως να µας το πει ο...
Ειδικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας κ. Παπάζογλου, ε, δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που θα δημιουργήσουμε θέμα εκεί που δεν υπάρχει Να τελειώνει λοιπόν αυτή π συζήτηση. Και ν' ασχοληθούμε επιτέλους µε τα ουσιαστικά.
Αυτή τη διαβεβαίωση έχουν και µας μεταφέρουν οι βουλευτές, αυτή τη διαβεβαίωση έχει και µας μεταφέρει ο δήμαρχος, αυτή τη διαβεβαίωση έχει και µας μεταφέρει ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής... αυτά λοιπόν λέμε κι εμείς.
Τρία είναι τα μείζονα ζητήματα. Το πρώτο έχει να κάνει µε την καλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Και η έγκριση του Οργανισμού, η έγκριση αυτόνομου προϋπολογισμού, για πρώτη φορά, αυτό έρχεται να υπηρετήσει Είναι αρκετό; Όχι! Χρειάζονται πολλά ακόμη. Και τα παλεύει π Διοικούσα. Είναι το θέμα του προσωπικού, είναι το θέμα των υπηρεσιών. Σιγά - σιγά όλα θα γίνουν όμως. Με την υποστήριξη σύσσωμης της Αιτωλοακαρνάνικης κοινωνίας, όλων των θεσμικών φορέων, των 8 της βουλής και φυσικά της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Ο δήμαρχος Π. Μοσχολιός, ρω­τήθηκε χθες στον Δυτικά 96,1 και δεν έκρυψε λόγια! Τα είπε έξω απ' τα δόντια:
«Η πόλη», είπε, «έχει ιστορί­α στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ... Αυτά που έγιναν στο παρελθόν δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν». Κι άλλα πολλά είπε ο δήμαρχος.
Ότι δεν κατανο­εί ενέργειες και πρωτοβουλίες όπως αυτή της αναστολής λειτουργίας του Τμήματος Περιβάλλοντος είπε, ότι κάποιοι καθηγη­τές θα πρέπει να το πάρουν απόφαση ό­τι το Πανεπιστήμιο είναι αυτόνομο είπε, ό­τι θα πρέπει να σχεδιάσουν πλέον τις προ­σωπικές τους επιδιώξεις και στοχεύσεις σ' αυτό το αυτόνομο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος είπε ...
Όσο για τους φοιτητές, αφού τόνι­σε ότι τα αιτήματά τους είναι δίκαια, συμφώνησε ότι κακώς κάποιοι εντάσσουν τις κινητοποιήσεις τους στο πλαίσιο της υπονόμευσης του Πανεπιστημίου που επιχειρούν ορισμένοι.
Επανερχόμαστε και λέμε λοιπόν ότι ένα θέμα είναι αυτό της καλής λειτουργίας του Ιδρύματος. Το δεύτερο είχε να κάνει με τις υποδομές.  Ως προς αυτό, σωστά ο δήμαρχος παρατήρησε ότι καταγγέλθηκε.
Όταν παραχώρησε το πρώην μουσικό σχολείο ... Θύμισε βέβαια και τις πολλές ακόμη ¬θετικές παρεμβάσεις του Δήμου, με κορυφαία ίσως την προσωπική του αντίδραση με την οποία το Πανεπιστήμιο Αγρινίου ξαναμπήκε στο Χάρτη του ΕΣΠΑ, ... απ' όπου κάποιοι, ο τότε περιφερειάρχης Σπ. Σπυρίδων δηλαδή, το είχαν διαγράψει.
Στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει έργο για τις υποδομές στην Πανεπιστημιούπολη, όπως επισήμως είχε ανακοινωθεί το περασμένο καλοκαίρι, ο δήμαρχος είπε ότι αυτό συμβαίνει διότι στο ΕΣΠΑ δεν προβλέπονται υποδομές για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα 3 εκατ. ευρώ όμως που αναλογούν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, σ' αυτό θα διατεθούν (για εξοπλισμό, έρευνα κ.τ.λ.).
Στο συνεπακόλουθο ερώτημα «και με τις υποδομές τι θα γίνει;», ο κ. Μοσχολιός δυστυχώς δεν μπορούσε να πει τίποτε διαφορετικό απ' το ... «π συγκυρία είναι τέτοια που δύσκολα θα έχουμε τώρα κάποια σημαντική εξέλιξη»! Δη δει Χρημάτων ... Στην παρατήρηση ότι π παραχώρηση των 178 στρ. στο παλαιό αεροδρόμιο έχει ημερομηνία λήξεως (κι αυτή πλησιάζει) ο δήμαρχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ουσιαστικά ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις η παραχώρηση ανανεώνεται, σχεδόν αυτόματα.
Το ότι δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα για τις υποδομές πάντως, δεν είναι καλό. Η συγκυρία είναι βέβαια αυτή που είναι, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι εμείς δεν οφείλουμε να διεκδικήσουμε αυτό που η πόλη και το Πανεπιστήμιο δικαιούται. Πόσο μάλλον όταν π υπουργός Άwα Διαμαντοπούλου οραματίζεται ένα ... «πρότυπο» Πανεπιστήμιο στο: Αγρίνιο, εφαρμόζοντας στο νεογέννητο Ίδρυμα τις «καινοτομίες» που έχει στο μυαλό της. Χωρίς υποδομές όμως, αυτά πάνε περίπατο.
Το τρίτο και εξίσου σημαντικό θέμα που πρέπει να μας απασχολεί σε σχέση με το Πανεπιστήμιο, είναι φυσικά η ανάπτυ­ξη και η ενίσχυσή του με νέα Τμήματα. Το 4ο πάντως, προς το παρόν, το ξεχνάμε! Το εί­πε άλλωστε, μιλώντας στην ίδια εκπομπή μια μέρα πριν, ο πρόεδρος της Διοικούσας κ. Δημήτρης Σερπάνος, μιλώντας για επα­νασχεδιασμό.
Την επισήμανση στη «Σ» την έχουμε κάνει από μηνών. Δεν συγκινήθηκε όμως κανένας ... Και για μια ακόμα φορά πάμε σε αλλαγή γνωστικού αντικειμένου ... για να μη λειτουργήσει το 4ο Τμήμα.
Αφού «σώθηκε» το Πανεπιστήμιο ... πάει στα κομμάτια! Να δούμε όμως, μια και καλή πια, τι τμήματα θέλουμε και με ποιον στρατηγικό σχεδιασμό τα διεκδικούμε. Όλα αυτά λοιπόν θα πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά στο εξής. Και αυτά να τεθούν στη διαδικασία υπό τον ειδικό γραμματέα τη Μεγ. Δευτέρα, όπου βεβαίως εκεί μπορούν και πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι βουλευτές και όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όσον αφορά την πρόταση Στα­μάτη για έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού  Συμβουλίου  (αίτημα δεν κατατέθηκε στο προεδρείο πάντως) ο δήμαρχος σχολία­σε ότι δεν διαφωνεί στο να συζητηθεί οποιοδήποτε θέμα, για το συγκεκριμένο όμως το πεδίο διαλόγου είναι το ίδιο το Πανεπιστήμιο, στη σύγκλιση της Διοικούσας, παρουσία του κ. Παπάζογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου