1 Απριλίου 2011

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: «Καταθέτουμε, 
τις δικές μας πολιτικές»

Σήμερα κ. Δήμαρχε βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα – τουλάχιστον εμείς - για να σας βοηθήσουμε να μην διαχειριστείτε τη φτώχεια.
Μια φτώχεια την οποία δεν την επιλέξατε – αυτό είναι σίγουρο – αλλά σας την επέβαλλαν οι δικοί σας άνθρωποι.
Και για να μην είμαι άδικος με κανέναν, θα πρέπει εδώ να τονίσω, μια φτώχεια την οποία σας την επέβαλε Ο ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Ο αιθεροβάμων Αρχηγός της Κυβέρνησης. Αυτός που και με την δική σας υπογραφή στηρίχτηκε...
για να γίνει Πρόεδρος του κόμματος, το οποίο υποστηρίζεται.
Δεν σας κατηγορώ φυσικά γι’ αυτή σας την επιλογή. Απλά σας την χρεώνω. Και σας την χρεώνω, γιατί δεν μπορείτε σήμερα να σηκώνεται αμήχανα τους ώμους και να τα ρίχνεται όλα στον ουρανό, που έπεσε στο κεφάλι μας.
Ο ουρανός κ. Δήμαρχε, έπεσε στο κεφάλι μας γιατί σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, στο ΜΝΗΜΟΝΙΟ δηλαδή, μας οδήγησαν, οι προσωπικές πολιτικές της Κυβέρνησης που ψηφίσατε, και ενός Πρωθυπουργού, που τον στηρίξατε ακόμα και με την υπογραφή σας.
Ξέρω τι σκέφτεστε να μου απαντήσετε. Σκέφτεστε όλα αυτά τα ανούσια τσιτάτα, που χρησιμοποιεί χρόνια τώρα η αντιπολίτευση ή η συμπολίτευση σε αυτή τη χώρα, και ανεξάρτητα από το ποιος είναι που, για να απεμπολήσουν από πάνω τους τις ευθύνες. Επειδή όμως όλα αυτά τα τσιτάτα μας είναι γνωστά, ας μην τα επαναλάβουμε εδώ μέσα σήμερα. Δεν σας καλώ κ. Δήμαρχε να απεμπολήσουμε τις ευθύνες μας. Σας καλώ να τις αναλάβουμε.
Εδώ μέσα. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία απραξίας,
Πρέπει άμεσα κ. Δήμαρχε να επιχειρήσουμε τρία πράγματα: ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ, ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜΕ και ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ.
Να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε σε εκείνες τις πολιτικές επιλογές, που αυτός ο Δήμος έχει ανάγκη για να είναι, θα τις αναφέρω με σειρά προτεραιότητας
  • 1ον Κοινωνικά αλληλέγγυος στους συμπολίτες μας, που μαστίζονται από τις πολιτικές επιλογές που η Κυβέρνηση προωθεί και εφαρμόζει.
  • 2ον Δημιουργικά παραγωγικός σε δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα βάλουν σε λειτουργία τον παραγωγικό ιστό της τοπικής μας κοινωνίας, αξιοποιώντας όλους τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους που διαθέτουμε.
  • Και 3ον Διαχειριστικά συνετός και χρήσιμος στην αξιοποίηση με τον ορθολογικότερο τρόπο των πόρων, που οι συνδημότες μας καλούνται να καταβάλουν για την λειτουργία των υπηρεσιών.

κ. Δήμαρχε. Είμαστε εδώ σήμερα για να κουβεντιάσουμε δύο πράγματα: Το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του Νέου Δήμου Αγρινίου και τον προϋπολογισμό του.
Μας έχετε κατηγορήσει μέσα σε αυτή την αίθουσα, ότι όλο αυτό το διάστημα, υπήρξαμε καταγγελτικοί και λάτρεις των τύπων.
Ούτε το ‘να, ούτε τ’ άλλο υπήρξαμε. Υπήρξαμε συνεπείς σε όσα προεκλογικά είπαμε. Συνετοί για όσα η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να εφαρμόσει στην πράξη. Δυναμικοί κάθε φορά, που η δράση σας ήταν έξω και πέρα από τον νόμο, τον οποίο όλοι μας εδώ μέσα καλούμαστε να εφαρμόσουμε, παρά και ανεξάρτητα
από την πολιτική μας διαφωνία για την συγκυρία κατά την οποία αυτός εφαρμόζεται.
Σε μια περίοδο δηλαδή ολοσχερούς εξαφάνισης των δημοσίων δαπανών για την τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο.
Με ένα άγνωστο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, αφού το υπουργείο εσωτερικών έχει επιλέξει να το διαμορφώνει με την μέθοδο των εγκυκλίων και των αποφάσεων της τελευταίας στιγμής κυριολεκτικά.
Πριν όμως κ. Δήμαρχε αποφασίστε να τρέξετε να μας κατηγορήσετε γι’ όλα αυτά, θα έπρεπε να είχατε αναλογισθεί τι κάνατε εσείς, για να μην γίνουμε εμείς οι «κακοί».
Έργο της συμπολίτευσης κ. Δήμαρχε
είναι να διοικεί με βάση το νόμο και τις πολιτικές στοχεύσεις, έργο της αντιπολίτευσης, να ελέγχει και να αντιπροτείνει δράσεις και προτεραιότητες. Τι να ελέγχει; Τις πολιτικές; Όχι βέβαια. Να ελέγχει τη διοίκηση, την οποία ασκεί η πλειοψηφία.
Επιτρέψτε μου όμως σε αυτό το σημείο, να απαντήσω σε κάποιες φωνές, που προέρχονται από τα δικά σας έδρανα και οι οποίες επιχειρούν να απαξιώσουν και να λοιδορήσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιπολιτευόμαστε, λέγοντας τα εξής:
«Μα καλά τώρα, είναι τρόπος αυτός; Κάθε λίγο και λιγάκι… διαδικασία!!! Και διαδικασία!!! Και νόμος!!! Και πάλι νόμος!!! Που το πάει ο Σταμάτης;»
Από το δικό σας στόμα μάλιστα κ. Δήμαρχε άκουσα την εξής προσβλητική ερώτηση σε προηγούμενη συνεδρίαση:
Τελικά κ. Σταμάτη τη δράση που δεν επιδείξατε στο Κοινοβούλιο, θα την επιδείξετε εδώ;
Συγχωρέστε μου την λίγο διαφοροποιημένη διατύπωση, γιατί δεν την  θυμάμαι ακριβώς, αλλά αυτό που εννοούσατε το θυμάμαι επακριβώς.
Ακούστε κύριοι της πλειοψηφίας.
Δεν μπορώ να γνωρίζω τι ακριβώς είναι αυτό που γνωρίζετε για τη δράση μου, αλλά είναι καιρός πια να κοιτάξετε τη δική σας και όχι αλλού, αλλά εδώ μέσα.
Εδώ μέσα η ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, τα εκλεγμένα μέλη της και εγώ προσωπικά δεν ερχόμαστε για να περάσουμε την ώρα μας, ούτε για στείρες αντιπαραθέσεις.
Και κάτι άλλο… Ανεξάρτητα από το που έχουμε επιλέξει να ενοικιάζουμε σπίτι και γραφείο και ανεξάρτητα από το που ζούνε οι οικογένειες μας και τα παιδιά μας, γιατί το άκουσα πολλές φορές από τις εκλογές μέχρι σήμερα να το λέτε αυτό κ. Δήμαρχε, θα σας πω το εξής:
Η ιστορία της οικογένειας μου, την οποία γνωρίζεται καλά, αλλά και η δική μου προσωπική διαδρομή, έχει αποδείξει πως από όποιο τόπο διαμονής, όποια θέση ευθύνης και από όποιο πολιτικό χώρο έχουμε βρεθεί, ένα πράγμα έχουμε υπηρετήσει:  Αυτόν εδώ το νομό, αυτήν εδώ την ιδιαίτερη πατρίδα και τα συμφέροντα των συμπολιτών μας. Και μάλιστα χωρίς παρωπίδες και κομματικές περιχαρακώσεις. Μάρτυράς μου σ’ αυτό, όλη η τοπική κοινωνία, όλων των πολιτικών αποχρώσεων και τάσεων.
Γνωρίζω, ευτυχώς λίγους κ. Δήμαρχε, ίσως να γνωρίζετε και σεις,  που ζουν εδώ, μεγαλώνουν τα παιδιά τους εδώ, αλλά το κακό που έχουν κάνει στον τόπο μας δεν είναι μικρό. Είναι μεγάλο.
Μην σας ξανακούσω λοιπόν άλλη φορά να ξεκινάτε την απάντηση σας σε μένα με αυτή τη φράση. Γιατί τότε, γεγονός το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχω πράξει, αν και έχω προκληθεί πολλές φορές, θα αναγκαστώ να το εκλάβω επί προσωπικού.
Και μην ανησυχείτε, για όλους μας ανεξαιρέτως, «έχει ράμματα η γούνα». Ας δείτε επιτέλους μια φορά και τα δικά σας.
Ετήσιο πρόγραμμα δράσης και προϋπολογισμός Δήμου Αγρινίου:
Ήρθαμε σήμερα να σας καταθέσουμε, τις δικές μας επιλεγμένες πολιτικές για τον Δήμο Αγρινίου, και τις συγκεκριμένες δράσεις, που απορρέουν απ’ αυτές για να αλλάξει το τοπίο.
Σας καταθέσουμε την πρόταση μας και η διαδικασία θα δείξει τις προθέσεις σας.
κ. Δήμαρχε. Προεκλογικά η ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ πρότεινε ως μοντέλο τοπικής ανάπτυξης για το Νέο Δήμο Αγρινίου την ενδογενή βιώσιμη ανάπτυξηΕίναι ένα μοντέλο, που βασίζεται στη συλλογική προσπάθεια και την δραστηριοποίηση όλων των κοινωνικών δυνάμεων, των επαγγελματικών ομάδων, της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σας καταθέτω σήμερα και σε εσάς και στην παράταξή σας και στην ελάσσονα αντιπολίτευση, τη φιλοσοφία και τις βασικές αρχές αυτής της επιλογής, που απορρέουν από το προεκλογικό μας πρόγραμμα.
Επειδή δεν θέλω να μακρηγορήσω επιτρέψτε μου απλά και μόνο να πω το εξής: Η ελληνική οικονομική κρίση, το Μνημόνιο, αλλά και τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα, που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα δείχνουν ολοένα και περισσότερο το δρόμο για υιοθέτηση στρατηγικών τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, που βασίζονται στις αρχές της ενδογένειας, της βιώσιμης χρήσης των πόρων, της διατήρησης των οικοσυστημάτων
και της ενίσχυσης των συμμετοχικών διαδικασιών.
Επίκεντρο της τοπικής ανάπτυξης, για το Νέο Δήμο Αγρινίου, πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός επιχειρησιακού προγράμματος, με κύριο συστατικό την ανάδειξη και τη συνεργασία των τοπικών δυνάμεων και των πόρων, την οργάνωση δικτύων θεσμικής, κλαδικής και χωρικής μορφής καθώς και η υιοθέτηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων θεμελίωσης και ενίσχυσης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, της ευρύτερης ανταγωνιστικότητας της περιοχής.
Σας καταθέτω ταυτόχρονα τις βασικές προτεραιότητες της Παράταξης μας και επιτρέψτε μου δύο μόνο αναφορές σ’ αυτό.
Όπως παρατηρείτε πρώτη μας προτεραιότητα, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα, που είχαμε αρχίσει να σχεδιάζουμε το πρόγραμμα μας, - μπορείτε να το δείτε στη σελίδα 6 - υπήρξε αυτό που έρχεστε εσείς και λέτε σήμερα.
 «Νοικοκύρεμα των οικονομικών του Νέου Δήμου Αγρινίου».

Γιατί εμείς κ. Δήμαρχε, αν και δεν ασκούσαμε την διοίκηση γνωρίζαμε, αυτό που εσείς, μόλις πρόσφατα πληροφορηθήκατε. Ότι δηλαδή, τα οικονομικά του Δήμου Αγρινίου θέλουν νοικοκύρεμα.
Κλείνοντας να σας υπενθυμίσω ότι είμαστε εδώ παρόντες για μια συνεπή, όπως έχω ξαναπεί, συνετή και δυναμική αντιπολίτευση, που δεν αρέσκεται στους εντυπωσιασμούς και τις κορώνες, αλλά συνδιαλέγεται με την κοινωνία και τους θεσμούς, σχεδιάζει το μέλλον του τόπου μας καταθέτει προτάσεις και απόψεις και σας καλεί να τις υλοποιήσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου