18 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

«Η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας.»
Μ. Γκάντι

Στις δύσκολες μέρες που ζει η πατρίδα και κάτω από τους επαχθείς όρους του μνημονίου, ο κοινωνικός ιστός τείνει να διαρραγεί. Η φτώχεια αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα και οι αριθμοί δείχνουν μια πολύ άσχημη πραγματικότητα.

Γράφει η:                  .
Δέσποινα Γεωργιαδη-Αλεξοπούλου
Εκπ/κός-Δ/ντρια Γυμνασίου Νεοχωρίου . 
Το 20% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί.
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού προβλέπει ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί και 150.000 νέοι άνεργοι θα προστεθούν στους υπάρχοντες το 2011.Αν σκεφτούμε ότι oι υποαπασχολούμενοι αυξάνονται ραγδαία, τότε ο αριθμός των συμπατριωτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας θα εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη, μαζί με έναν πληθωρισμό που καλπάζει.
Στις κρίσιμες αυτές στιγμές η κοινωνική αλληλεγγύη προβάλλει...
σαν αντίδοτο για τις κοινωνικές πληγές όπως η φτώχια , ο κοινωνικός στιγματισμός, ο ρατσισμός, αλλά και η αυξανόμενη βία. Η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει να οργανωθεί και να κατευθύνεται από το Δήμο σε συνεργασία με την Εκκλησία και τα διάφορα ιδρύματα. Μερικές απλές σκέψεις από την εμπειρία άλλων δήμων:
1 .Η ίδρυση και λειτουργία από το Δήμο Γραφείου-Παρατηρητηρίου. Αυτό θα παρακολουθεί τον αριθμό των ανέργων, των ανθρώπων που ζουν, κάτω από το όριο της φτώχειας, των ασθενών, των ηλικιωμένων και θα εκπονεί προγράμματα απαραίτητα για κάθε κατηγορία.
2 .Την ίδρυση κοινωνικού ή κοινωνικών παντοπωλείων (σούπερ μάρκετ των φτωχών).Μπορούμε για αυτό να δανειστούμε την εμπειρία άλλων δήμων όπως της Αθήνας ,της Λάρισας, και της Θεσσαλονίκης.
Τα εφόδια που χρειάζεται ένα τέτοιο παντοπωλείο μπορούμε να τα λαμβάνουμε από χορηγίες εταιριών σούπερ μάρκετ (αυτές που εμφανίζουν θετικό εταιρικό προφίλ)και από δωρεές συμπολιτών μας.
Ένα αντίστοιχο παντοπωλείο πού λειτουργεί στην Λάρισα ,για παράδειγμα έχει βασικές κατηγορίες τροφίμων, απορρυπαντικών, χαρτικών, είδη ένδυσης και υπόδησης. Οι δικαιούχοι αποκτούν κάρτα εισόδου από το δήμο όταν το εισόδημα είναι κάτω των 6000 € το χρόνο και δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία ή έχουν μόνο το σπίτι που μένουν.
3- Ίδρυση κοινωνικού φαρμακείου , ένα τέτοιο λειτουργεί ήδη στην Αθήνα από το 2008.Σε αυτό εξυπηρετούνται οι άποροι-αφού πρώτα διερευνηθούν πιθανές προϋποθέσεις κοινωνικής ασφάλισης ανασφαλίστων-θα χορηγούνται βασικά φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα. Η προμήθεια των φαρμάκων μπορεί να γίνεται από κοινωνικούς φορείς όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου , ο Φαρμακευτικός σύλλογος και άλλοι.
4- Επέκταση και ανάπτυξη ήδη υπαρχουσών υποδομών όπως η« βοήθεια στο σπίτι».
Εδώ θα μπορούσαμε να προσθέσουμε την ψυχολογική στήριξη και βοήθεια. Οι συνάνθρωποί μας που είναι άνεργοι ή ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας έρχονται αντιμέτωποι με την κατάθλιψη και τον κοινωνικό στιγματισμό.
5- Σε συνεργασία με την Εκκλησία τα υπάρχοντα συσσίτια θα μπορούσαν να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές του Δήμου μας.
Ο Δήμος Αγρινίου είναι ο 15ος σε πληθυσμό στην Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι όντως είναι μεγάλος αναβαθμίζοντας και επεκτείνοντας την κοινωνική αλληλεγγύη και τότε θα είναι όντως ένας Μεγάλος Δήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου