31 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Καλλικράτης αλλάζει πολλά στους διευρυμένους δήμους. Εκχωρεί εξουσίες από την παλαιότερη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση απευθείας σε αυτούς. Φυσικά τα ερωτήματα είναι πολλά και θα χρειαστούν και πολλές διευκρινήσεις .Έτσι σε σχέση με την εκπαίδευση και τον πολιτισμό ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την υλική υποδομή των σχολείων –κτίρια, εξοπλισμός, λειτουργικά έξοδα – αλλά και την στελέχωση με έμψυχο δυναμικό. Δίνει όμως ακόμα και την δυνατότητα συνδιαμόρφωσης με το Υπουργείο Παιδείας ενός ωρολογίου προγράμματος στα σχολεία.
Κατά την άποψή μας κρίνεται σκόπιμο να δημιουργηθεί
ένα είδος «Τοπικής Ακαδημίας », ένα συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής μας ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων με σκοπό να :
Α- Εκπόνηση προγραμμάτων για τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε θέματα τοπικού πολιτισμού, περιβαλλοντικού πολιτισμού και παράδοσης. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων να μαθαίνουν, για παράδειγμα, στοιχεία δημοτικής μουσικής, βυζαντινής μουσικής, να διδάσκονται για τις εθνικές στολές, για τα ιστορικά γεγονότα . Σκοπός είναι, οι μαθητές να μην είναι άριστοι μόνο στα τυπικά μαθήματα του σχολείου αλλά να έχουν μια ευρύτερη γνώση του πολιτισμού και της ιστορίας.
Β-Να εκπονούνται παρόμοια προγράμματα και για τους ενήλικες, ώστε να ξανασυνδεθεί ο κόσμος με την γνώση, την ιστορία , την παράδοση και να περιοριστεί το φαινόμενο η τηλεόραση να είναι ο μοναδικός «μορφωτικός » παράγοντας.
Μερικές πρακτικές εφαρμογές: α) αναδιοργάνωση των σχολικών βιβλιοθηκών, β) επέκταση του θεσμού των μαθητικών εορτών θεάτρου, γ) ανάδειξη των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων καθώς και των πολλαπλών μνημείων της νεότερης ιστορίας, δ) μαθητικοί διαγωνισμοί συγγραφής, διηγήματος και ποίησης.
Σχετικά με την επιμόρφωση των συνδημοτών ντόπιοι και προσκεκλημένοι ομιλητές να πραγματοποιούν διαλέξεις πάνω σε θέματα ιστορίας, θρησκείας, οικογένειας παράδοσης, πολιτισμού. Να υπάρξει κινητοποίηση των υγιών δυνάμεων αυτού του τόπου προς όφελος όλων.
Αναφορικά με το Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου: πραγματοποιεί λίγες και ακριβές παραγωγές οι οποίες όσο καλές και αν είναι, τελικά είναι πολύ λίγες. Το Δ.Π.Θ. πρέπει να δίνει περισσότερες παραστάσεις με ημιερασιτεχνική μορφή. Π.χ. δεν χρειάζεται να γίνεται πρεμιέρα στην Επίδαυρο και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Με πιο πολλούς ερασιτέχνες γίνονται με τα ίδια χρήματα περισσότερες και μεγαλύτερες παραστάσεις στην περιοχή μας.
Γ- Η Κινηματογραφική Λέσχη μπορεί να διοργανώνει περισσότερες παραστάσεις.
Με τα σημερινά τεχνολογικά μέσα εύκολα γίνονται παραστάσεις σε συνοικίες και τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Αγρινίου. Ειδικά το καλοκαίρι στις διάφορες πλατείες μπορούν να πραγματοποιούνται φεστιβάλ ταινιών.
Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε η οικονομική κρίση να μην επηρεάσει την εκπαίδευση, την δια βίου μάθηση και τον Πολιτισμό. Εξάλλου το κυριότερο όπλο αυτής της χώρας σπάνια ήταν η οικονομική δύναμη.
Η δύναμη του πολιτισμού ήταν και πρέπει να είναι εφαλτήριο ανόρθωσης αυτής της χώρας.


ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ-ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ
Δ/ΝΤΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΎΜΒΟΥΛΟΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου