Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Παν. Τσαμάκης και είμαι ιατρός. Μεγάλωσα στη Μεγάλη Χώρα Νεάπολης, που πλέον αποτελεί διαμέρισμα του Διευρυμένου Δήμου Αγρινίου. Σαν ενεργός πολίτης και κυρίως σαν άνθρωπος που νοιάζομαι για τον τόπο μου καταθέτω κάποιες προσωπικές σκέψεις-προτάσεις για το πως μπορεί να βελτιωθεί ο Δήμος Αγρινίου.
Το όραμά μου είναι η πόλη μας να αναπτυχθεί στα standards μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης και να αφήσει πίσω το σημερινό της μίζερο προφίλ. Θέλουμε το Αγρίνιο να μετατραπεί σε μία σύγχρονη επαρχιακή πόλη-ΠΡΟΤΥΠΟ ανά την Ελλάδα, και να σταματήσει να είναι ουραγός- ο φτωχός συγγενής της Δυτικής Ελλάδας. Αντί να είμαστε μια από τις τελευταίες σε οικονομική ανάπτυξη και πολιτισμικό επίπεδο επαρχιακές πόλεις, να μετατραπούμε σε πρωταγωνιστή(leader). Θέλουμε το Αγρίνιο...
να ακούγεται στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων για λόγους όπως είναι διοργανώσεις πανελληνίων εκδηλώσεων και πρωτότυπες παρεμβάσεις στην βελτίωση της ζωής των δημοτών, και όχι μόνο για άσχημα γεγονότα. Θέλουμε οι νέοι επαγγελματίες και γενικότερα το νέο ηλικιακά στοιχείο του τόπου μας, που έχει σπουδάσει σε υψηλών στάνταρ πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, να βρίσκουν κίνητρα να μένουν στον τόπο τους, γιατί έτσι θα συμβάλλουν και στην ανάπτυξή του. Θέλουμε, εν τέλει, οι κάτοικοι του Δήμου μας να αισθάνονται ευτυχισμένοι στην πόλη τους και να είναι περήφανοι που ζουν εδώ !
Ζώντας τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο, την πιο σύγχρονη ίσως Ευρωπαϊκή πόλη, έχω καταλάβει πόσα πολλά περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν στον τόπο μας! Όλα αυτά που ανέφερα πριν περί μετατροπής του Αγρινίου σε πόλη πρωτοπόρο(π²!) μπορούν να πραγματοποιηθούν! Ειδικά σήμερα με την ύπαρξη των νέων τεχνολογιών και την εύκολη διακίνηση ιδεών μπορούν να γίνουν καίριες παρεμβάσεις, και οι αλλαγές που αυτές θα επιφέρουν να αλλάξουν ριζικά την ζωή των συνδημοτών μας προς το καλύτερο!!! Θα επικεντρωθώ σε 3 βασικούς τομείς: τον τομέα του αθλητισμού/πολιτισμού, τον τομέα του Internet και τον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.
1. Πολιτισμός/Αθλητισμός
Ζούμε σε μια πόλη που πλέον πλησιάζει τους 100000 κατοίκους, και η οποία είναι πολιτισμικά βαλτωμένη-υποβαθμισμένη όσο δεν πάει. Εν έτι 2010 διαθέτει ένα (1!) και... μισό cinema!!!(το μισό είναι το ΕΤΟΥΑΛ, το οποίο είναι σε τραγική κατάσταση). Διαθέτει ένα απαρχαιωμένο δημοτικό στάδιο (ΔΑΚ), που έχει τόσο πολύ αφεθεί στη μοίρα του, ώστε πρόσφατα έγινε η αιτία η πόλη μας να γίνει για άλλη μια περίγελως στα μέσα ενημέρωσης (παραπέμπω σε άρθρο σε ιστοσελίδα με τίτλο ‘Εθνικό Στάδιο Αγρινίου: η εγκατάλειψη στο αποκορύφωμά της’) - (μπείτε στο site να δείτε τις εικόνες, είναι ντροπή) (http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/33469/
Το θέμα δημιουργίας κλειστού γυμναστηρίου έχει καταντήσει τοπικό ανέκδοτο, την ίδια στιγμή που πόλεις με πολύ μικρότερο πληθυσμό (πχ Λαμία, Καρπενήσι) διαθέτουν σύγχρονα κλειστά γυμναστήρια όπου διοργανώνονται αγώνες των εθνικών μας ομάδων (μπάσκετ, βόλεϊ).
Αυτονόητο είναι ότι ζητάμε την δημιουργία (και την επακόλουθη συστηματική συντήρηση) σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, τόσο σε επίπεδο γειτονιάς όσο και σε πανδημοτικό επίπεδο. Κάθε γειτονιά χρειάζεται τον δικό της αθλητικό χώρο , ειδικά στα τμήματα εκείνα της πόλης όπου το Αγρίνιο χτίζεται -‘απλώνεται’(πχ περιοχή Πανεπιστημίου), και υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Η ίδια ανάγκη υπάρχει και στα περισσότερα χωριά των περιφερειακών δημοτικών διαμερισμάτων.
Θέλουμε εγκαταστάσεις οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στους δημότες να εγκαταλείψουν τον σημερινό καθιστικό/ ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στους νέους μας να έχουν τον αθλητισμό σαν κεντρική επιλογή του ελεύθερου χρόνου τους.
Σε πιο ‘κεντρικό’ επίπεδο θέλουμε εγκαταστάσεις που θα παρέχουν στις τοπικές ομάδες τους απαραίτητους χώρους για να επιτύχουν τους στόχους τους και να κάνουν την πόλη μας υπερήφανη. Θέλουμε εγκαταστάσεις που θα βάλουν το Αγρίνιο στο χάρτη διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων σε Πανελλήνιο επίπεδο όπως διοργανώσεις final four, τελικών κυπέλλων και αγώνων της εθνικής μας ομάδας. Οι διοργανώσεις αυτές όχι μόνο θα τονώσουν την εικόνα της πόλης μας αλλά θα ωφελήσουν σημαντικά και την τοπική οικονομία.
Cinema
Η πόλη του Αγρινίου έχει άμεση ανάγκη δημιουργίας κινηματογράφων. Μια ιδέα που μπορεί σχετικά άμεσα να πραγματοποιηθεί είναι η δημιουργία ενός multiplex cinema/πολυχώρου(2-3 αίθουσες σινεμά μαζί με άλλους χώρους ), όπως είναι πχ το VESO MARE στο λιμάνι της Πάτρας. Αυτό κατά την γνώμη μου μπορεί καλύτερα να υλοποιηθεί μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι σαν δημοτικό project. Θέλουμε ο Δήμος να προσελκύσει τέτοιου είδους επενδυτικές κινήσεις οι οποίες και αναβάθμιση πολιτισμική θα επιφέρουν , αλλά και τόνωση της τοπικής οικονομίας. Αυτό φυσικά προϋποθέτει μια σύγχρονη και καταρτισμένη δημοτική αρχή, αποτελούμενη από άτομα με γνώση και σύγχρονες αντιλήψεις η οποία όχι μόνο δεν θα φέρει εμπόδια σε τέτοιες πρωτοβουλίες(όπως γίνεται συνήθως), αλλά θα είναι και ουσιαστικός αρωγός.
2. Internet
Είναι μια μεγάλη πρόκληση (challenge) για την δημοτική αρχή που θα εκλεγεί! Και αυτό γιατί το Internet έχει πάψει να αποτελεί πια ασχολία μόνο των νέων-μας αφορά όλους! Έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας! Ψωνίζουμε στο Internet , ενημερωνόμαστε μέσω Internet , ταξιδεύουμε μέσω Internet , κάνουμε επιχειρήσεις και βγάζουμε χρήματα στο Internet , κάνουμε γνωριμίες -ερωτευόμαστε στο Internet! Το πρόβλημα στην περιοχή μας είναι ότι λόγω του αγροτικού της background δεν είναι τόσο διαδομένο όσο σε άλλες περιοχές. Το εκπληκτικό όμως είναι ότι μπορεί σχετικά εύκολα να μπει σε κάθε σπίτι! Αυτό βέβαια κι εδώ προϋποθέτει μια δημοτική αρχή οπλισμένη με γνώση και σύγχρονη νοοτροπία , η οποία θα κατανοήσει την τεράστια σημασία του ζητήματος και θα πράξει ανάλογα. Η διάδοση του Internet θα ωφελήσει την πόλη μας σε επίπεδο πολιτισμικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό ακόμα και κοινωνικό. Είναι κάτι που μπορεί και επιβάλλουν οι καιροί να γίνει. Είναι επίσης μια χρυσή ευκαιρία η πόλη μας, εκμεταλλευόμενη την ευρεία ανάπτυξη του Διαδικτύου να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή της ευρύτερης περιοχής και όχι σε κομπάρσο, ως συνήθως .
Γι’ αυτό προτείνουμε την δημιουργία ασύρματων δικτύων Internet υψηλής ταχύτητας, που θα καλύψει ΟΛΑ τα δημοτικά διαμερίσματα -υπό την αιγίδα της δημοτικής αρχής. Και όταν λέω όλα εννοώ ΟΛΑ(και η Μ.Χώρα έχει ψυχή, όπως και η Ματαράγκα, Σφήνα κλπ). Να μην έχουμε μέσα στο Δήμο δημότες 2 ταχυτήτων. .Η Δημοτική αρχή να δώσει κίνητρα όπως δωρεάν εξοπλισμό, και να φροντίσει για την δυνατότητα εύκολης πρόσβασης όλων των δημοτών στο Διαδίκτυο.
Ένα άλλο ζήτημα γύρω από το Internet είναι ότι συνήθως είναι δυσκολότερο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να ‘εισέλθουν’ στον κόσμο του Διαδικτύου και να εντρυφήσουν στην νέα τεχνολογία. Αυτός ο λεγόμενος ‘ψηφιακός αναλφαβητισμός’, το ‘ψηφιακό χάσμα των γενεών’ αφήνει τους μεγαλύτερους σε ηλικία αποκομέννους από ένα κόσμο που τρέχει με δαιμονιώδεις ρυθμούς. Η ενασχόληση με το Διαδίκτυο τονώνει και αναζωογονεί τις παλιότερες γενιές, δημιουργεί ευχάριστα ενδιαφέροντα και ασχολίες, και δρα θετικά στην κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό υπάρχει ανάγκη δημιουργίας κέντρων κατάρτισης μεγαλύτερων σε ηλικία δημοτών στο Internet. Στα κέντρα αυτά θα διδάσκεται ο μαγικός κόσμος του Διαδικτύου σε μεγαλύτερους ηλικιακά δημότες, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και σαν Δημοτικά Internet cafe τις υπόλοιπες ώρες. Τέτοια κέντρα λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία σε πόλεις του εξωτερικού (πχ σε πόλεις της Αγγλίας)
3. Πράσινη ανάπτυξη
Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της ανάπτυξης καθαρών μορφών ενέργειας στην τοπική κοινωνία, όπου τα πράγματα κινούνται με αργούς ρυθμούς. Η πράσινη τεχνολογία και ανάπτυξη δεν πρέπει να παραμείνουν αφηρημένες έννοιες και εμείς οι Αγρινιώτες δεν πρέπει να είμαστε πάλι τελευταίοι στην απόκτηση και εφαρμογή τους -όπως είμαστε σε τόσα άλλα πράγματα τα τελευταία χρόνια. Η επένδυση-προσέλκυση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και πρωτίστως η προσπάθεια καθιέρωσης ‘οικολογικής’ συνείδησης σε τοπικό επίπεδο οφείλει να αποτελέσει μια στρατηγική επιλογή της νέας Δημοτικής Αρχής. Το όνειρό μου είναι να μετατραπεί το Αγρίνιο σε έναν πρωτοπόρο ανά την Ελλάδα, ΠΡΑΣΙΝΟ δήμο, με σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον και τον πολίτη τεχνολογίες, και να καταστεί στον τομέα αυτό ισάξιο με ανάλογες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Δεν είμαι ειδικός στο θέμα ωστόσο επιγραμματικά έχω να προτείνω τα εξής
-Αυτόνομα ενεργειακά δημοτικά κτίρια: Η νέα Δημοτική Αρχή μπορεί να δεσμευτεί ότι μέσα στον ορίζοντα της 4ετους θητείας της όλα τα Δημοτικά κτίρια θα υποστούν τις απαραίτητες μετατροπές (φωτοβολταικά πάνελ, ειδικές θερμομονώσεις, κλπ) ώστε να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα. Θα είναι μια κίνηση που όχι μόνο θα ωφελήσει τον Δήμο (οικονομικά/ενεργειακά) μακροπρόθεσμα, αλλά και μια προτροπή -παράδειγμα προς μίμηση προς τον μέσο δημότη. Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε:
- όλα τα αυτοκίνητα του Δήμου να αντικατασταθούν με υβριδικά/ηλεκτρικά, χαμηλών/ μηδενικών ρύπων.
-αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων σε όλη την επικράτεια του Δήμου (που είναι χιλιάδες) με νέους χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης-μεγαλύτερης διάρκειας
-Εστίες πρασίνου σε κάθε γειτονιά: Αυτό που ομορφαίνει τις ευρωπαϊκές πόλεις και βελτιώνει την καθημερινή ζωή των πολιτών είναι η ύπαρξη άπλετων χώρων πρασίνου, σε ΟΛΕΣ τις περιοχές των πόλεων αυτών. Όλες οι πόλεις π.χ. της Αγγλίας και της Ολλανδίας , μικρές και μεγάλες, έχουν να υπερηφανεύονται για τα πάρκα, τις όμορφες συστοιχίες δέντρων, τις λιμνούλες, τα πράσινα ξέφωτα (φυσικά δεν αναφέρομαι στην Αθήνα -παράδειγμα προς αποφυγή!). Η εξαγγελία δημιουργίας χώρων πρασίνου είναι σχετικά εύκολη. Η υλοποίηση όμως είναι δύσκολη! Πρέπει να αποτελέσει κεντρική επιλογή/ δέσμευση της νέας Δημοτικής αρχής. Όχι άλλο τσιμέντο, όχι άλλη αλλαγή στα πλακάκια της πλατείας-----ΠΡΑΣΙΝΟ!!
-Μελέτη για την ‘βιωσιμότητα’ της χρήσης ποδηλάτων και δημιουργίας ποδηλατοδρόμων στο Αγρίνιο: Η χρήση ποδηλάτων από τους συνδημότες μας όμως είναι απαραίτητο να αυξηθεί κατακόρυφα και η Δημοτική αρχή να συνδράμει δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Λόγω όμως της ιδιαίτερης γεωγραφίας της πόλης μας θα ήταν αβίαστο να προτείνουμε την δημιουργία ποδηλατοδρόμων εν μια νυκτί. Η διενέργεια μιας εμπεριστατωμένης μελέτης θα έδινε απάντησε στα ερωτήματα κατά πόσο μπορεί το ποδήλατο να μπει στη ζωή της πόλης, καθώς και πως αυτό μπορεί να πραγματωθεί επιτυχώς. Αυτή την περίοδο στο Λονδίνο, μια πόλη όχι ιδιαίτερα επίπεδη, πραγματοποιείται ένα μεγαλειώδες project δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και κυκλοφορίας 50000 ποδηλάτων στους δρόμους, υπό την αιγίδα του Δήμου. Επίσης πόλεις όπως τα Τρίκαλα αλλά και το γειτονικό μας Μεσολόγγι ήδη δρέπουν τους καρπούς από την χρήση αυτού του ‘πράσινου’ μέσου κυκλοφορίας. Το ποδήλατο μπορεί να είναι η απάντηση στην άνοδο της τιμής των καυσίμων(μηδενική κατανάλωση), στην περιβαλλοντολογική επιβάρυνση (μηδενικοί ρύποι) και στον σημερινό καθιστικό τρόπο ζωής (συστηματική άσκηση)
Όπως καταλάβατε το όραμά μου για το Αγρίνιο είναι να γίνει μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη. Εστίασα σε τομείς και παρεμβάσεις που θεωρώ ότι είναι πρωτοπόρες, ότι θα βελτιώσουν ριζικά την ποιότητα ζωής του Δημότη και θα δώσουν στην πόλη μας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα . Δεν ονειροβατώ- ξέρω πολύ καλά που πατάω , που ζω, και τι δυνατότητες έχει ο τόπος μου. Αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα( big things) τότε we have to THINK BIG! Από εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας πρώτα, και σκληρής δουλειάς έπειτα.
Το όραμά μου είναι η πόλη μας να αναπτυχθεί στα standards μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης και να αφήσει πίσω το σημερινό της μίζερο προφίλ. Θέλουμε το Αγρίνιο να μετατραπεί σε μία σύγχρονη επαρχιακή πόλη-ΠΡΟΤΥΠΟ ανά την Ελλάδα, και να σταματήσει να είναι ουραγός- ο φτωχός συγγενής της Δυτικής Ελλάδας. Αντί να είμαστε μια από τις τελευταίες σε οικονομική ανάπτυξη και πολιτισμικό επίπεδο επαρχιακές πόλεις, να μετατραπούμε σε πρωταγωνιστή(leader). Θέλουμε το Αγρίνιο...
να ακούγεται στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων για λόγους όπως είναι διοργανώσεις πανελληνίων εκδηλώσεων και πρωτότυπες παρεμβάσεις στην βελτίωση της ζωής των δημοτών, και όχι μόνο για άσχημα γεγονότα. Θέλουμε οι νέοι επαγγελματίες και γενικότερα το νέο ηλικιακά στοιχείο του τόπου μας, που έχει σπουδάσει σε υψηλών στάνταρ πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα και την Ευρώπη, να βρίσκουν κίνητρα να μένουν στον τόπο τους, γιατί έτσι θα συμβάλλουν και στην ανάπτυξή του. Θέλουμε, εν τέλει, οι κάτοικοι του Δήμου μας να αισθάνονται ευτυχισμένοι στην πόλη τους και να είναι περήφανοι που ζουν εδώ !
Ζώντας τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο, την πιο σύγχρονη ίσως Ευρωπαϊκή πόλη, έχω καταλάβει πόσα πολλά περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν στον τόπο μας! Όλα αυτά που ανέφερα πριν περί μετατροπής του Αγρινίου σε πόλη πρωτοπόρο(π²!) μπορούν να πραγματοποιηθούν! Ειδικά σήμερα με την ύπαρξη των νέων τεχνολογιών και την εύκολη διακίνηση ιδεών μπορούν να γίνουν καίριες παρεμβάσεις, και οι αλλαγές που αυτές θα επιφέρουν να αλλάξουν ριζικά την ζωή των συνδημοτών μας προς το καλύτερο!!! Θα επικεντρωθώ σε 3 βασικούς τομείς: τον τομέα του αθλητισμού/πολιτισμού, τον τομέα του Internet και τον τομέα της πράσινης ανάπτυξης.
1. Πολιτισμός/Αθλητισμός
Ζούμε σε μια πόλη που πλέον πλησιάζει τους 100000 κατοίκους, και η οποία είναι πολιτισμικά βαλτωμένη-υποβαθμισμένη όσο δεν πάει. Εν έτι 2010 διαθέτει ένα (1!) και... μισό cinema!!!(το μισό είναι το ΕΤΟΥΑΛ, το οποίο είναι σε τραγική κατάσταση). Διαθέτει ένα απαρχαιωμένο δημοτικό στάδιο (ΔΑΚ), που έχει τόσο πολύ αφεθεί στη μοίρα του, ώστε πρόσφατα έγινε η αιτία η πόλη μας να γίνει για άλλη μια περίγελως στα μέσα ενημέρωσης (παραπέμπω σε άρθρο σε ιστοσελίδα με τίτλο ‘Εθνικό Στάδιο Αγρινίου: η εγκατάλειψη στο αποκορύφωμά της’) - (μπείτε στο site να δείτε τις εικόνες, είναι ντροπή) (http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/33469/
Το θέμα δημιουργίας κλειστού γυμναστηρίου έχει καταντήσει τοπικό ανέκδοτο, την ίδια στιγμή που πόλεις με πολύ μικρότερο πληθυσμό (πχ Λαμία, Καρπενήσι) διαθέτουν σύγχρονα κλειστά γυμναστήρια όπου διοργανώνονται αγώνες των εθνικών μας ομάδων (μπάσκετ, βόλεϊ).
Αυτονόητο είναι ότι ζητάμε την δημιουργία (και την επακόλουθη συστηματική συντήρηση) σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, τόσο σε επίπεδο γειτονιάς όσο και σε πανδημοτικό επίπεδο. Κάθε γειτονιά χρειάζεται τον δικό της αθλητικό χώρο , ειδικά στα τμήματα εκείνα της πόλης όπου το Αγρίνιο χτίζεται -‘απλώνεται’(πχ περιοχή Πανεπιστημίου), και υπάρχουν ελεύθεροι χώροι. Η ίδια ανάγκη υπάρχει και στα περισσότερα χωριά των περιφερειακών δημοτικών διαμερισμάτων.
Θέλουμε εγκαταστάσεις οι οποίες θα δώσουν την ευκαιρία στους δημότες να εγκαταλείψουν τον σημερινό καθιστικό/ ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Θέλουμε να δώσουμε κίνητρο στους νέους μας να έχουν τον αθλητισμό σαν κεντρική επιλογή του ελεύθερου χρόνου τους.
Σε πιο ‘κεντρικό’ επίπεδο θέλουμε εγκαταστάσεις που θα παρέχουν στις τοπικές ομάδες τους απαραίτητους χώρους για να επιτύχουν τους στόχους τους και να κάνουν την πόλη μας υπερήφανη. Θέλουμε εγκαταστάσεις που θα βάλουν το Αγρίνιο στο χάρτη διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων σε Πανελλήνιο επίπεδο όπως διοργανώσεις final four, τελικών κυπέλλων και αγώνων της εθνικής μας ομάδας. Οι διοργανώσεις αυτές όχι μόνο θα τονώσουν την εικόνα της πόλης μας αλλά θα ωφελήσουν σημαντικά και την τοπική οικονομία.
Cinema
Η πόλη του Αγρινίου έχει άμεση ανάγκη δημιουργίας κινηματογράφων. Μια ιδέα που μπορεί σχετικά άμεσα να πραγματοποιηθεί είναι η δημιουργία ενός multiplex cinema/πολυχώρου(2-3 αίθουσες σινεμά μαζί με άλλους χώρους ), όπως είναι πχ το VESO MARE στο λιμάνι της Πάτρας. Αυτό κατά την γνώμη μου μπορεί καλύτερα να υλοποιηθεί μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι σαν δημοτικό project. Θέλουμε ο Δήμος να προσελκύσει τέτοιου είδους επενδυτικές κινήσεις οι οποίες και αναβάθμιση πολιτισμική θα επιφέρουν , αλλά και τόνωση της τοπικής οικονομίας. Αυτό φυσικά προϋποθέτει μια σύγχρονη και καταρτισμένη δημοτική αρχή, αποτελούμενη από άτομα με γνώση και σύγχρονες αντιλήψεις η οποία όχι μόνο δεν θα φέρει εμπόδια σε τέτοιες πρωτοβουλίες(όπως γίνεται συνήθως), αλλά θα είναι και ουσιαστικός αρωγός.
2. Internet
Είναι μια μεγάλη πρόκληση (challenge) για την δημοτική αρχή που θα εκλεγεί! Και αυτό γιατί το Internet έχει πάψει να αποτελεί πια ασχολία μόνο των νέων-μας αφορά όλους! Έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας! Ψωνίζουμε στο Internet , ενημερωνόμαστε μέσω Internet , ταξιδεύουμε μέσω Internet , κάνουμε επιχειρήσεις και βγάζουμε χρήματα στο Internet , κάνουμε γνωριμίες -ερωτευόμαστε στο Internet! Το πρόβλημα στην περιοχή μας είναι ότι λόγω του αγροτικού της background δεν είναι τόσο διαδομένο όσο σε άλλες περιοχές. Το εκπληκτικό όμως είναι ότι μπορεί σχετικά εύκολα να μπει σε κάθε σπίτι! Αυτό βέβαια κι εδώ προϋποθέτει μια δημοτική αρχή οπλισμένη με γνώση και σύγχρονη νοοτροπία , η οποία θα κατανοήσει την τεράστια σημασία του ζητήματος και θα πράξει ανάλογα. Η διάδοση του Internet θα ωφελήσει την πόλη μας σε επίπεδο πολιτισμικό, οικονομικό, εκπαιδευτικό ακόμα και κοινωνικό. Είναι κάτι που μπορεί και επιβάλλουν οι καιροί να γίνει. Είναι επίσης μια χρυσή ευκαιρία η πόλη μας, εκμεταλλευόμενη την ευρεία ανάπτυξη του Διαδικτύου να μετατραπεί σε πρωταγωνιστή της ευρύτερης περιοχής και όχι σε κομπάρσο, ως συνήθως .
Γι’ αυτό προτείνουμε την δημιουργία ασύρματων δικτύων Internet υψηλής ταχύτητας, που θα καλύψει ΟΛΑ τα δημοτικά διαμερίσματα -υπό την αιγίδα της δημοτικής αρχής. Και όταν λέω όλα εννοώ ΟΛΑ(και η Μ.Χώρα έχει ψυχή, όπως και η Ματαράγκα, Σφήνα κλπ). Να μην έχουμε μέσα στο Δήμο δημότες 2 ταχυτήτων. .Η Δημοτική αρχή να δώσει κίνητρα όπως δωρεάν εξοπλισμό, και να φροντίσει για την δυνατότητα εύκολης πρόσβασης όλων των δημοτών στο Διαδίκτυο.
Ένα άλλο ζήτημα γύρω από το Internet είναι ότι συνήθως είναι δυσκολότερο για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους να ‘εισέλθουν’ στον κόσμο του Διαδικτύου και να εντρυφήσουν στην νέα τεχνολογία. Αυτός ο λεγόμενος ‘ψηφιακός αναλφαβητισμός’, το ‘ψηφιακό χάσμα των γενεών’ αφήνει τους μεγαλύτερους σε ηλικία αποκομέννους από ένα κόσμο που τρέχει με δαιμονιώδεις ρυθμούς. Η ενασχόληση με το Διαδίκτυο τονώνει και αναζωογονεί τις παλιότερες γενιές, δημιουργεί ευχάριστα ενδιαφέροντα και ασχολίες, και δρα θετικά στην κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό υπάρχει ανάγκη δημιουργίας κέντρων κατάρτισης μεγαλύτερων σε ηλικία δημοτών στο Internet. Στα κέντρα αυτά θα διδάσκεται ο μαγικός κόσμος του Διαδικτύου σε μεγαλύτερους ηλικιακά δημότες, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούνται και σαν Δημοτικά Internet cafe τις υπόλοιπες ώρες. Τέτοια κέντρα λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία σε πόλεις του εξωτερικού (πχ σε πόλεις της Αγγλίας)
3. Πράσινη ανάπτυξη
Η νέα δημοτική αρχή οφείλει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της ανάπτυξης καθαρών μορφών ενέργειας στην τοπική κοινωνία, όπου τα πράγματα κινούνται με αργούς ρυθμούς. Η πράσινη τεχνολογία και ανάπτυξη δεν πρέπει να παραμείνουν αφηρημένες έννοιες και εμείς οι Αγρινιώτες δεν πρέπει να είμαστε πάλι τελευταίοι στην απόκτηση και εφαρμογή τους -όπως είμαστε σε τόσα άλλα πράγματα τα τελευταία χρόνια. Η επένδυση-προσέλκυση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και πρωτίστως η προσπάθεια καθιέρωσης ‘οικολογικής’ συνείδησης σε τοπικό επίπεδο οφείλει να αποτελέσει μια στρατηγική επιλογή της νέας Δημοτικής Αρχής. Το όνειρό μου είναι να μετατραπεί το Αγρίνιο σε έναν πρωτοπόρο ανά την Ελλάδα, ΠΡΑΣΙΝΟ δήμο, με σύγχρονες, φιλικές προς το περιβάλλον και τον πολίτη τεχνολογίες, και να καταστεί στον τομέα αυτό ισάξιο με ανάλογες Ευρωπαϊκές πόλεις.
Δεν είμαι ειδικός στο θέμα ωστόσο επιγραμματικά έχω να προτείνω τα εξής
-Αυτόνομα ενεργειακά δημοτικά κτίρια: Η νέα Δημοτική Αρχή μπορεί να δεσμευτεί ότι μέσα στον ορίζοντα της 4ετους θητείας της όλα τα Δημοτικά κτίρια θα υποστούν τις απαραίτητες μετατροπές (φωτοβολταικά πάνελ, ειδικές θερμομονώσεις, κλπ) ώστε να καταστούν ενεργειακά αυτόνομα. Θα είναι μια κίνηση που όχι μόνο θα ωφελήσει τον Δήμο (οικονομικά/ενεργειακά) μακροπρόθεσμα, αλλά και μια προτροπή -παράδειγμα προς μίμηση προς τον μέσο δημότη. Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε:
- όλα τα αυτοκίνητα του Δήμου να αντικατασταθούν με υβριδικά/ηλεκτρικά, χαμηλών/ μηδενικών ρύπων.
-αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων σε όλη την επικράτεια του Δήμου (που είναι χιλιάδες) με νέους χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης-μεγαλύτερης διάρκειας
-Εστίες πρασίνου σε κάθε γειτονιά: Αυτό που ομορφαίνει τις ευρωπαϊκές πόλεις και βελτιώνει την καθημερινή ζωή των πολιτών είναι η ύπαρξη άπλετων χώρων πρασίνου, σε ΟΛΕΣ τις περιοχές των πόλεων αυτών. Όλες οι πόλεις π.χ. της Αγγλίας και της Ολλανδίας , μικρές και μεγάλες, έχουν να υπερηφανεύονται για τα πάρκα, τις όμορφες συστοιχίες δέντρων, τις λιμνούλες, τα πράσινα ξέφωτα (φυσικά δεν αναφέρομαι στην Αθήνα -παράδειγμα προς αποφυγή!). Η εξαγγελία δημιουργίας χώρων πρασίνου είναι σχετικά εύκολη. Η υλοποίηση όμως είναι δύσκολη! Πρέπει να αποτελέσει κεντρική επιλογή/ δέσμευση της νέας Δημοτικής αρχής. Όχι άλλο τσιμέντο, όχι άλλη αλλαγή στα πλακάκια της πλατείας-----ΠΡΑΣΙΝΟ!!
-Μελέτη για την ‘βιωσιμότητα’ της χρήσης ποδηλάτων και δημιουργίας ποδηλατοδρόμων στο Αγρίνιο: Η χρήση ποδηλάτων από τους συνδημότες μας όμως είναι απαραίτητο να αυξηθεί κατακόρυφα και η Δημοτική αρχή να συνδράμει δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Λόγω όμως της ιδιαίτερης γεωγραφίας της πόλης μας θα ήταν αβίαστο να προτείνουμε την δημιουργία ποδηλατοδρόμων εν μια νυκτί. Η διενέργεια μιας εμπεριστατωμένης μελέτης θα έδινε απάντησε στα ερωτήματα κατά πόσο μπορεί το ποδήλατο να μπει στη ζωή της πόλης, καθώς και πως αυτό μπορεί να πραγματωθεί επιτυχώς. Αυτή την περίοδο στο Λονδίνο, μια πόλη όχι ιδιαίτερα επίπεδη, πραγματοποιείται ένα μεγαλειώδες project δημιουργίας ποδηλατοδρόμων και κυκλοφορίας 50000 ποδηλάτων στους δρόμους, υπό την αιγίδα του Δήμου. Επίσης πόλεις όπως τα Τρίκαλα αλλά και το γειτονικό μας Μεσολόγγι ήδη δρέπουν τους καρπούς από την χρήση αυτού του ‘πράσινου’ μέσου κυκλοφορίας. Το ποδήλατο μπορεί να είναι η απάντηση στην άνοδο της τιμής των καυσίμων(μηδενική κατανάλωση), στην περιβαλλοντολογική επιβάρυνση (μηδενικοί ρύποι) και στον σημερινό καθιστικό τρόπο ζωής (συστηματική άσκηση)
Όπως καταλάβατε το όραμά μου για το Αγρίνιο είναι να γίνει μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη. Εστίασα σε τομείς και παρεμβάσεις που θεωρώ ότι είναι πρωτοπόρες, ότι θα βελτιώσουν ριζικά την ποιότητα ζωής του Δημότη και θα δώσουν στην πόλη μας ένα συγκριτικό πλεονέκτημα . Δεν ονειροβατώ- ξέρω πολύ καλά που πατάω , που ζω, και τι δυνατότητες έχει ο τόπος μου. Αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα( big things) τότε we have to THINK BIG! Από εκεί και πέρα είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας πρώτα, και σκληρής δουλειάς έπειτα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Π. ΤΣΑΜΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου