30 Οκτωβρίου 2010

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΓΙΟΙ ΤΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ ΜΑΣ

Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της επιμένουν ότι πραγματοποιούν μεγάλες αλλαγές.
Εμείς οι υπόλοιποι τονίζουμε τον μονόπλευρο χαρακτήρα αυτών των μέτρων.
Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της, ιδιαίτερα η διαπλοκή, εμφανίζουν κατά κανόνα αυτά τα μέτρα ως αναγκαστικά, ως έναν μονόδρομο.
Εμείς οι υπόλοιποι δεν αποδεχόμαστε ότι υπάρχουν μονόδρομοι. Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση είναι δύσκολη για τους ισχυρούς και εύκολη εις βάρος των αδύναμων, όσο και αν προσπαθεί με λόγια και μικρές πράξεις να βάλει γιρλάντες στα μεγάλα και αρνητικά που προωθεί….
Η στρατηγική της ανασυγκρότησης που προωθεί η κυβέρνηση είναι...
νεοφιλελεύθερη. Ανάμεσα στα άλλα, αδυνατίζει τις πολιτικές και κοινωνικές θέσεις της μισθωτής εργασίας και των μεσαίων στρωμάτων. Διασφαλίζει τα συμφέροντα ορισμένων τραπεζών. Δεν καταπολεμά στην ουσία την παραοικονομία και το μαύρο χρήμα. Δεν θέτει φραγμούς στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών σε είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια επιθετική ανασυγκρότηση που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και βασίζεται σε νεοφιλελεύθερα δόγματα. Δόγματα που θεωρούν τις επιλογές που προτάσσουν και τα συμφέροντα που εξυπηρετούν ως αποκλειστικό και μόνο δυνατό δρόμο.
Αυτό αληθεύει εάν σκοπός της σημερινής πολιτικής είναι να εξέλθει η χώρα από την κρίση χωρίς να χάσουν οι ισχυροί ούτε μία πεντάρα. Δεν αληθεύει αν στο επίκεντρο της πολιτικής ήταν ο άνθρωπος – πολίτης και οι πραγματικές ανάγκες της χώρας. Τότε χρειαζόταν ένας διαφορετικός δρόμος ανασυγκρότησης της χώρας» .
Τα ανωτέρω αποκτούν ιδιαίτερη αξία  καθώς προέρχονται από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς Νίκο Κοτζιά, ο οποίος  όπως θα ενθυμείστε είχε διατελέσει και πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ……
Βέβαια όταν ένας άνθρωπος ο οποίος έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του κ. Γ. Παπανδρέου επί πολλά έτη,  αναφέρετε στους υποστηρικτές της κυβέρνησης και …«ιδιαίτερα στη διαπλοκή», τότε τοποθετεί αυτομάτως όλους εμάς τους πολίτες κάτω από τη βάσανο των σκέψεων, του κατά πόσο  δηλαδή όπως έλεγε και ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Θερβάντες … «Είμαστε οι γιοι των πράξεών μας»! Είμαστε οι γιοι ….της ψήφου μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου